Ternespiima kogumine kogub üha enam tuntust ja seda päris mitmel heal põhjusel. Loodan, et julgustan selle artikli kirjutamisega rohkem naisi ternespiima kogumist proovima.

Ternespiim, mida nimetatakse ka joodavaks kullaks, on paksu konsistentsiga, kuna sellel on suur rakkude arv ja kollakas värvus, mida põhjustab kõrge ß - karotiini koostis. See sisaldab suures koguses valku, näiteks immunoglobuliine ja tüvirakke, mis on vastsündinu ebaküpse immuunsüsteemi jaoks väga olulised. Samuti on ternespiimas rohkem A- ja E-vitamiini, laktoosi ning mineraale kui küpses rinnapiimas. Vaatamata oma väikesele kogusele on sellel ka vere glükoosisisaldust stabiliseeriv toime. Eesmärgiks on aidata vastsündinul luua toitmise ajal imemis-, neelamis- ja hingamistsükkel (1).

Naise keha hakkab piima tootma juba raseduse ajal. Piima tootmise esimest etappi nimetatakse mammogeneesiks. Selles etapis toodetakse ternespiima ja seda tootmist reguleerivad hormoonid. Ema veres loputushormoonide tõttu, mida lisaks toodab platsenta, muudavad raseda rindade alveoolid oma rakud epiteelirakkudest sekretoorseteks rakkudeks. Neid hormoone nimetatakse prolaktiiniks, relaksiiniks ja HPL-ks (inimese platsenta laktogeen). Mammogenees algab ligikaudu 12.–16. rasedusnädalal ja lõpeb suure tõenäosusega teisel päeval pärast vastsündinu sündi. Tänu östrogeenile ja progesteroonile, mis on rasedust hoidvad hormoonid, on laktogenees (sünnijärgne piimatootmine) pärsitud, mis tähendab, et raseduse ajal saab toota vaid väikest kogust ternespiima (2).

Ternespiima kasulikkus beebile

Raseduse ajal kogutud ternespiim on vastsündinule pärast sündi suurepärane energiaallikas. Sünnitus ei väsita mitte ainult ema, vaid ka last. Kogu sünnitusprotsess kulutab palju beebi energiat. Pärast sündi ei saa beebi enam emalt energiat, seega peab ta seda saama rinnapiimast. Samuti nõuab rinnaga toitmine emalt palju energiat ja seetõttu on kogutud ternespiim vastsündinule suur energiaallikas. On teada, et peale ternespiimaga toitmist paraneb beebi vereringe ning suureneb üldine aktiivsus. Uuringud on näidanud, et esimene tund pärast sündi on rinnaga toitmine pikaajalise tulemuse jaoks ülioluline (2). Ternespiima kogumine raseduse ajal on kasulik ka emale. Kui vastsündinu saab emalt energiat, julgeb ta rohkem rinda imeda. See soodustab emaka kokkutõmbumist. Mida produktiivsema imemise vastsündinu suudab saavutada, seda suurem on oksütotsiini vabanemine. Mida kõrgem on oksütotsiini sisaldus veres, seda tõhusamad on emaka kokkutõmbed, mis seejärel taanduvad, vähendades sünnitusjärgse verejooksu võimalust.

On teada, et ternespiimal on vastsündinute vere glükoosisisaldust stabiliseeriv toime. See on eriti oluline, kui emal on rasedusdiabeet. Mõned vastsündinud võitlevad pärast sündi hüpoglükeemiaga, mis on tingitud insuliini ja veresuhkru taseme tasakaalustamatusest. Enamik vastsündinuid vajab seetõttu rohkem piima. Uuring on näidanud, et ternespiima kogumine ja selle söötmine lapsele pärast sündi vähendab piimasegu tarbimise vajadust (3).

Ternespiima kogumine enne sünnitust aitab vähendada imetamisega seotud võimalikku tekkivat stressi ja tõstab ema enesekindlust edaspidisel edukal imetamisel. Lisaks sellele aitab ternespiima kogumine naisel oma keha paremini tundma õppida ja harjuda uue olukorraga.

Ternespiima kogumise eeliseks on ka see, et partner suudab seda vastsündinule toita, kui näiteks ema on keisrilõike tõttu endiselt operatsioonisaalis. See on suurepärane viis ka partneri ja vastsündinu sideme tugevdamiseks ning tema eest hoolitsemiseks, kui ema peab pärast sündi läbima muid ravimeetodeid. Ternespiima saab beebile anda kas süstla või FingerFeederi kaudu.

Ternespiima ettekogumine on kasulik, kuna see annab võimaluse õppida piima väljutamist ilma beebita. Sihipärane massaaž võib samuti olla suureks abiks hiljem, kui piimateke rindadesse on suurenenud, näiteks pakitsevate rindade (piimapais) puhul, mis raskendavad vastsündinul õigesti haakuda rinnaga või ummistunud piimajuhade korral. Samuti on võimalus toita ternespiimaga unist last, kes vajab imetamise ajal veidi ergutamist.

Millal ternespiima koguma hakata?

Nibude stimuleerimine vabastab oksütotsiini ja võib seetõttu kutsuda esile enneaegse sünnituse. Seetõttu ei ole soovitatav alustada ternespiima kogumist enne 37. rasedusnädalat. Kui aga rinnad lekivad piima juba enne seda, saate ternespiima kogumisega alustada varem kasutades meie komplekti. Piima kogumiseks järgige alltoodud samme 2–3 korda päevas, igale seansile kulub 5–10 minutit.

Babyluv ternespiima kogumise komplekt

Kuidas ternespiima raseduse ajal koguda?

Raseduse ajal ternespiima varudes märkate, et rinnast tuleb korraga vaid mõni tilk piima. Pärast lapse sündi see muutub, sest muutub ka sinu vere hormonaalne koostis ning sinu rinnad toodavad piisavalt piima, et toita näljast beebit.

Oleme välja töötanud ternespiima kogumise komplekti, mis sisaldab kõike, mida ternespiima kogumiseks vaja läheb. Lisaks oleme loonud kaks videoõpetust, mis näitavad, kuidas ternespiima väljutada ja beebile sööta.

  1. Enne alustamist pese käed sooja vee ja seebiga.
  2. Leia endale kodus mugav koht ja soojenda oma rindu kas sooja duši all, masseerides või kasuta soojenduseks niisket sooja riiet. Veendu, et peale duši all käiku ei jääks rindadele seebijääke.
  3. Veendu, et pind, kus komplekti avad, oleks puhas. Ava korraga üks süstal, et hoida ülejäänud süstlad puhtana.
  4. Kasuta ternespiima väljutamiseks alati sama kätt (vasak rind - vasak käsi).
  5. Moodusta oma käega C kuju, kasutades selleks pöialt ja keskmist või nimetissõrme.
  6. Aseta oma sõrmed 2-3 cm kaugusele nibuväljast ehk areoolist.
  7. Suru rinda õrnalt vastu oma rinnakorvi, samal ajal kui venitad rinda pöidla ja keskmise või nimetissõrmega.
  8. Pigista sõrmede vahel olevat rinda ja suru nibu õrnalt ettepoole.
  9. Vabasta surve ja korda rütmiliselt.
  10. Pane tähele, et ternespiima väljutamine ei tohiks kunagi olla valulik.
  11. Kui piima rohkem välja ei tule, vaheta sõrmede asukohta ja korda väljutamist seni, kuni oled liikunud ringjalt üleni ümber areooli.
  12. Kui rindade masseerimise käigus on ternespiim kokku kogutud või süstal on saanud täis, sulge see steriilse kaanega.
  13. Kui sulle tundub, et ei kogunud masseerimise käigus piisavas koguses ternespiima, võid hiljem sama päeva jooksul protseduuri korrata. Pea meeles, et saad piima panna samasse süstlasse vaid siis, kui see on väljutatud samal päeval. Järgnevatel kordadel on soovituslik koguda ternespiim puhtasse anumasse, jahutada külmkapis ning alles seejärel süstlasse tõmmata. Sooja ja jahutatud ternespiima kokkusegamist on soovituslik vältida, et mitte soodustada bakterite kasvu. Oluline on, et hoiaksid ternespiima väljutamiste vahepeal süstalt külmkapis. Päeva lõpuks peab see olema sügavkülma pandud.
  14. Kirjuta oma nimi, kuupäev ja aeg paberiribale ning kleebi see süstlale.
  15. Seejärel pane süstal silikoonkotti, aseta sügavkülma ja hoia seal kuni sünnituseni.

Kas teadsid?

Kui sul on ternespiima väljutamisega probleeme, võid sa seda proovida ajavahemikus 22:00 - 07:00. Sel ajal toodab su keha kõige enam prolaktiini - hormooni, mis aitab rinnas piima toota (4). Samuti aitad prolaktiini tootmisele kaasa ternespiima väljutamise käigus. Sellepärast märkad ka, et alguses tuleb ternespiima vähe, kuid ajapikku piima kogus suureneb.

Toitmine

Kui lähed haiglasse, pane silikoonist kott külmakotti või lisa sellesse jääkuubikud. Haiglas olles palu ämmaemandal pakk sügavkülma panna. Maailma Terviseorganisatsioon soovitab imetamisega alustada esimese tunni jooksul pärast lapse sündi. Kui laps on sündinud ja spetsialisti poolt üle vaadatud, võid imetamise ergutamiseks anda beebile ettekogutud ternespiima. Selleks, et külmutatud piima üles soojendada, tuleks süstal asetada 37°C sooja vette. Piima sulatamine võtab aega 5 - 10 minutit. Ettekogutud külmutatud ternespiima saab kasutada kuni 6 kuud. Kuna piim sisaldab suures koguses immunoglobuliine, antikehasid, vitamiine ja mineraale, saab seda kasutada näiteks ka siis kui beebi on külmetanud või kui tal on kõhulahtisus.

Oluline

Selleks, et olla kindel, et ternespiima väljutamine on sinu ja beebi tervisele ohutu, palun konsulteeri enne väljutamist oma ämmaemanda/günekoloogiga. Pea meeles, et kui oled piima üles sulatanud, tuleks see tarbida ära 24 tunni jooksul. Ära seda uuesti külmuta.

Täiendavad allikad

1. Anatomy / Colostrum, J. Bryant & J. Thistle, NCBI Nov. 2020
2. Amboss - Postpartum Period • World Health Organisation - Breastfeeding
3. Hand expressing in pregnancy and colostrum harvesting - preparation for successful breastfeeding, Kamila Wszolek British Journal of Midwifery, April 2015
4. Twenty-four hour patterns of prolactin secretion during lactation and the relationship to suckling and the resumption of fertility hi breast-feeding women / Human Reproduction vol.11 no.5 pp.950-955, 1996 / C.C.K Tay , A F. Glasier, A.S.McNeilly

Babyluv Studio