Mähkmevahetus võib tunduda lihtsa ja iseenesestmõistetava tegevusena, kuid on mõned väga kasulikud näpunäited ja nipid, mis protsessi nii beebile kui vanemale mugavamaks ja nauditavamaks muudavad.

Enne mähkmevahetusega alustamist tuleks ette valmistada turvaline ja mugav mähkmevahetuseks mõeldud koht. See muudab protsessi nii beebi kui vanema jaoks meeldivamaks protsessiks. Kõige lihtsam oleks mähkmeid vahetada eelnevalt täielikult komplekteeritud mähkimislaual. Kui ruumi või lauda eraldi ei ole, on teiseks võimaluseks kasutada kaasaskantavat mähkimisalust, mida on mugav kõikjale kaasa võtta. Kaasaskantav mähkimisalus peaks olema piisavalt pehme ja paks, et säilitada soojust, kui see külmale pinnale asetatakse. Lisaks võiks matt olla vetthülgava kattega, nii ei pea märga matti kaasas kandma, kui sellele uriini või väljaheidet satub. Ideaalsel mähkimisalusel võiks kindlasti olemas olla ka integreeritud taskud, kuhu esmavajalikud mähkmevahetustarbed nagu mähkmed ja salvrätikud saab kenasti valmis panna.

mähkimisalused

Mushie mähkimisalus.

Mähkmeid vahetades hoia alati 2-3 mähet käeulatuses. Vahel juhtub, et beebi pissib mähkmevahetuse ajal või vahetult pärast seda. Selles olukorras võiks alati uus puhas mähe kiiresti võtta olla. Piirkonna puhastamiseks hoia vastavalt eelistusele käeulatuses kas niisutatud beebilapid või leige vesi ja riidetükk. Vajadusel muidugi ka nahahooldustooted. Ideaalis võiks mähkmevahetuse ajal kasutada ka soojenduslampi, eriti esimestel kuudel pärast sündi, kuna vastsündinu jahtub kiiresti, aga beebit soojas hoides saab hakkama ka ilma selleta.


Kui mähkmevahetuseks on kõik vajalik valmis seatud, võib vahetamisega alustada. Selleks aseta beebi õrnalt mähkimisalusele ja riieta tema alakeha lahti. Kui keerata bodi üles beebi keha ja käte peale, võimaldab see beebil end kaitstuna ja lõõgastununa tunda. Suuremate laste puhul aitab see hoida käed määrdunud mähkmepiirkonnast eemal. Juhul kui laps ei kanna bodi, võta
musliintekk ja voldi see kokku sellisel viisil, et saaksid selle ümber lapse ülakeha mähkida, jättes alakeha välja. Ka see võimaldab lapsel end lõdvestunult ja kaitstuna tunda. Alakeha tuleb lahti riietada täpselt nii palju, et saaksid mähkme lapse selja alla libistada, ilma et peaksid hiljem tema riideid kohendama hakkama – see muudab protsessi sujuvamaks ja vastsündinu jaoks meeldivamaks. Alles nüüd on aeg uus mähe lahti voltida. Veendu, et see oleks õiges suunas (kleepuvad ribad tagaküljel) ja libista see juba enne vana mähkme avamist lapse selja alla. Sellisel viisil on mähkmevahetus puhtam ja koristamist vähem, sest kui beebi vahetamise ajal pissib või kakab, maandub see juba uuele mähkmele mitte mähkimisalusele.

Kas teadsid?

Väga aegunud komme on tõsta mähkmevahetuse ajal beebi jalad üles. Vastsündinu puusad on veel arengujärgus ja väga tundlikud välismõjude suhtes. (1) Siin on kaks paremat varianti. Esimene võimalus on toetada ja edendada vastsündinu kehatunnetust, aga ka füüsilist arengut kinesteetilise tehnika abil. Alusta beebi aeglast pööramist mittedomineeriva käega küljele, toetades beebi alakeha, selga ja pead käe siseküljega. Edasi hakkab beebi ise sellises suunas liikuma. Hoia beebit selles positsioonis ja vaata, et ta ei pööraks ennast tagasi. Järgmisena libista vaba käega uus mähe matile beebi selja asukohale, veendu, et see on õigetpidi ning seejärel pööra aeglaselt beebi tagasi seljale. Nüüd saad mähkme täielikult avada, veendudes, et kleepuvad ribad on kokku volditud ja mitte beebi keha vastas.

Ema vahetab mähet mähkimisalusel

Ema vahetab mähet.

Veendu, et mähkme kleepuvad ribad on õigesti kokku volditud. See hoiab ära nende kleepumise lapse naha külge. Piirkonda puhastades pühi alati eestpoolt tahapoole, kasutades iga liigutuse jaoks salvrätiku puhast osa - nii ei satu bakterid tupe või kusiti avasse.

Tüdrukutele ja poistele tuleb mähkmevahetusel läheneda erinevalt. Naise anatoomia tõttu on ureetra ja tupp mähkmes oleva väljaheite bakteritele üsna avatud. Loomulikult on olemas organismi enda mehhanismid, mille eesmärk on takistada väljaheitebakterite koloniseerimist kusitis ja tupes. Siiski tuleks hoolega tagada hea hügieen ja kasutada iga liigutuse jaoks puhast lapi osa. Ka hormonaalsete muutuste tõttu võivad häbememokad olla mõnda aega pärast sündi paistes. Ärrituse leevendamiseks tuleks tupepiirkonda puhastada õrnalt ja leige veega. Regulaarselt tuleb puhastada ka suurte ja väikeste häbememokkade vahelist ala. Kortsudeni jõudmiseks tuleks häbememokad kahe sõrmega õrnalt laiali ajada, puhastades jälle eest-taha liigutusega. Tupeava tuleb puhastada ainult siis, kui sellel on väljaheide. Seestpoolt ei pea ega tohiks inimese keha ise puhastada!

Mehe anatoomia kaitseb suguelundeid tänu eesnahale veidi paremini. Sellest hoolimata on väga oluline mitte tõmmata eesnahka tagasi selle väga õrna koe tõttu, mis võib kergesti ja märkamatult kahjustada saada. Küll aga on vaja puhastada peenise ja munandite vahelist ala, aga ka munandikoti alt. Alt puhastades tuleks jälgida, et munandikotti liiga kõvasti ei haaraks, kuna nii võib õrnu munandeid kahjustada.

Pärast suguelundite puhastamist pööra beebi kergelt teisele poole, nii et sinu mittedomineeriv käsi, mis ei puutunud mähkmepiirkonnaga kokku, hoiab beebit turvaliselt. Teine käsi saab nüüd vana mähkme ära võtta. Kui kõik on kena ja puhas, tuleks veenduda, et kõik nahakurrud ja voldid on kuivad. Seda saab teha kas patsutades kogu ala riidega kuivaks või andes beebile mõni minut mähkmevaba aega.

mähkimisalus

Näide mähkmevahetuseks mõeldud kohast.

Kui tegemist on poisiga, kata beebi peenis marliga kui lasete sellel õhu käes kuivada. Tihti juhtub, et beebipoisid pissivad just siis, kui mähet ei ole jalas. Teine võimalus oleks oma mittedomineeriva käe pöidlaga haarata õrnalt lapse lähemal asuvast punktist reiel. Samal ajal saab teine jalg toetuda mittedomineeriva käe siseküljele. Kui beebi jalad on kindlalt hoitud, saad ta ühe sujuva liigutusega küljele keerata. Liigutus on kerge ja sujuv, nii et lapse pea ja selgroog jäävad endiselt tagumikuga samale joonele. Nüüd saad domineeriva käega puhastamist vajava piirkonna kenasti ära puhastada. Veendu, et peenis oleks enne mähkme sulgemist allapoole pööratud - see hoiab ära hilisema lekke. Kui vastsündinu mähe tundub liiga suur, keera kindlasti mähkme ülemine osa sissepoole, et lekkimist takistada. Mähkmed on toodetud nii, et need suudavad isegi väga suure koguse vedelikku endasse imeda. Kui ühes kohas asuv pind on täis, voolab vedelik järgmisse piirkonda, kus see imenduda saab. Kui voldid mähkme valetpidi ja teie beebi eritab palju väljaheiteid, võib see järgmisena lekkida tema riietele ja nahale.

Kui mähe on jalas, tõmba kindlasti välja ka lekete vältimiseks mõeldud paelad, mis asuvad lapse jalgade juures. Järgmisena veendu, et mähe istub hästi ja ei ole liiga pingul - kaks sõrme peaks mahtuma mugavalt vöökoha vahele. Õiges suuruses mähe on oluline nii beebi mugavuse kindlustamiseks kui lekete ärahoidmise jaoks. Ideaalis võiks kõik kasutatavad mähkmed olla nahasõbralikud, st parfüümi, parabeenide ja PEG emulgaatorite vabad. Pärast lapse ümberriietamist ja turvalisse kohta panekut järgi kindlasti korralikku kätehügieeni. Pea meeles, et mähkmevahetuse ajal ei tohiks bakterite levimise takistamiseks katsuda lapse nägu.

Oluline

Ära jäta mitte mingil juhul määrdunud mähkmeid vahetamata. Turvalisuse mõttes hoia mähkmevahetuse ajal alati üks käsi lapsel.

Täiendavad allikad

1. Kinästhetik Infant Handling - Aus der Rücken- in die Seitenlage

Babyluv Studio