Lutt on paljude lapsevanemate jaoks usaldusväärne abivahend, mis aitab beebit rahustada. Kui laps jõuab teatud ikka, muutub vajalikuks aga lutist loobumine. Meie soovitused põhinevad Taani Hambaarstide Ühingul, mis soovitab lõpetada luti kasutamine enne 3. eluaastat.

Lutist võõrutamine on protsess, mis nõuab kannatlikkust ja mõistmist. Selles juhendis tutvustame samme, mis aitavad sinu lapsel lutist loobuda.

Vali õige ajastus

Võõrutamine on kõige tõhusam, kui see on hästi ajastatud. Vali aeg, mil laps on stabiilses ja rahulikus arenguetapis. Kui lapse elus on parajasti teisi olulisi sündmusi, nagu noorema õe- või vennaga harjumine, kolimine või potitreening, võib see luti võõrutamise keerulisemaks muuta.

Vähenda kasutamist järk-järgult

Luti järsk äravõtmine võib lapsele olla traumeeriv. Selle asemel kaalu järkjärgulist vähendamist. Alusta lutist võõrutamist päevastel tundidel, et laps harjuks tasapisi sellega, et lutt pole kogu aeg saadaval.

Paku lohutavaid alternatiive

Asenda lutt alternatiividega, mis võivad samuti last lohutada. Paku näiteks pehmet tekki, lemmik kaisulooma või kaisutamist, kui laps vajab rahunemist. Alternatiivide pakkumine aitab lapsel leida lohutust ilma lutita.

Loo rituaal

Võõrutamisrituaali loomine aitab lapse jaoks muuta protsessi etteaimatavamaks ja vähem hirmutavaks. Näiteks laske lapsel "kinkida" oma lutid väljamõeldud tegelasele, näiteks lutihaldjale. See lisab protsessile põnevust ja loob võõrutamisega positiivse seose.

Anna positiivset tagasisidet

Julgusta last lutist loobuma, kasutades positiivset tagasisidet. Kiida last või paku väikseid auhindu, kui laps edukalt lutita hakkama saab. Kinnista mõtet, et laps kasvab suureks ja muutub iseseisvamaks, muutes ülemineku positiivseks ja jõustavaks kogemuseks.

Suhtlemine on võti

Räägi oma lapsega eesootavatest muutustest. Selgita, miks on aeg lutiga hüvasti jätta ja kuidas see on loomulik osa kasvamisest. Kasuta eakohast keelt, et aidata lapsel lutist loobumise põhjuseid mõista, ja ole valmis vastama kõigile tema küsimustele.

Kaasa laps protsessi

Kaasa laps otsustusprotsessi. Lase tal kaasa rääkida, millal ja kuidas luti kasutamist vähendada. See annab talle enesekindlust ja paneb teda tundma, et ta kontrollib üleminekut.

Toddler with BIBS pacifier

Selle blogiartikli allikas: BIBS blogi

Babyluv Studio