Kuidas last potile harjutada? See on üks nendest küsimustest, millele ei ole ühest ja ainuõiget vastust. Toimivaid meetodeid on palju, aga kuna lapsed on erinevad ja vajavad individuaalset lähenemist, ei pruugi kõik võtted iga lapse puhul töötada. Kuigi ootame kiireid tulemusi, on tegelikkuses lapse mähkmevabaks harjutamine tihti aastatepikkune protsess, mille viib tulemuseni erinevate võtete kombineerimine. Seega soovitud tulemuseni jõudmine võib nõuda omajagu kannatlikkust ja katsetamist. Toome sinuni levinuimad meetodid beebi ja väikelapse potile harjutamiseks.

Millal alustada potitreeninguga: märgid valmisolekuks


Enne potitreeninguga alustamist tuleks veenduda, et laps on selleks valmis. Kuigi lapsevanemana ootame, et laps juba kolmandal eluaastal iseseisvalt potil käiks, tuleb lähtuda ikkagi lapse arengust ja füüsilistest iseärasustest. Üldiselt on laps valmis mähkmevabaks saama siis, kui märkad, et ta suudab juba oma põie tööd kontrollida ja pissib harvemini või mähkmed tekitavad temas ebamugavust ja ta annab häälekalt märku iga kord, kui need on määrdunud või tekkinud on vajadus kakada või pissida. Need märgid näitavad, et lapse teadlikkus tema keha toimimisest on märgatavalt arenenud ja psüühiliselt on ta valmis mähkmetest loobuma. Protsessi teeb lihtsamaks ka see, kui laps suudab end juba mingil määral ise riietada ja erinevatel teemadel lühikesi vestlusi pidada. Lapse potile harjutamine võikski alguse saada sellel teemal rääkimisest ja pidevalt potile suunamisest. Samamoodi nagu hambapesu, vajab ka potil käimine harjumuse tekkimiseks igapäevast meeldetuletust, julgustust ja eeskuju.

Babyluv Studio mähkmepüksid

Lapse ettevalmistamine potitreeninguks


Üheks levinud esimeseks sammuks teel mähkmevabaduse poole on spetsiaalsed potitreeningupüksid. Pükste sisse on peidetud veekindel kiht ja imav sisu, mis hoiavad küll leket tagasi, aga ei asenda mähkmeid. Lapsel tekib kiiresti nn märja tunde efekt, mis õpetab looma seoseid pissimise-kakamise ja potil käimise vajaduse vahel. Lisaks on lapsel endal neid pükse lihtne üles-alla tõmmata, kui on vaja kiiresti reageerida.

Kui spetsiaalseid potititreeningupükse ei saa või ei soovi kasutada, õpib laps potil käima ka ilma nendeta. Hea viis laps ise potile saada on lubades talle kodustes tingimustes pükstevaba aega. Kui aluspükse pole jalas, tunnetab laps paremini, kui aeg on potile minna. Lisaks ei vaja ta sellisel juhul kõrvalist abi pükste jalast võtmisel. Muidugi peab alastiolekus arvestama ka suuremate õnnetustega, aga see-eest mäletab laps järgmisel korral kiiremini potile minna.

Pissipoti tutvustamine


Oluline roll lapse potile saamisel on ka potil endal. Kui pissipott on mugav ja lapse jaoks õige suurusega, istub laps sinna meelsamini. Meie enda suur lemmik on Quax ergonoomilise disainiga pissipott, mis loob väikelapse jaoks õige istumisasendi ja soodustab seeläbi potil käimist. Quax pissipoti teeb eriliseks tavapärasest kõrgem seljatugi, mis toetab ideaalselt lapse rühti. Lisaks teeb eemaldatav sisepott vanemate jaoks poti pesemise mugavaks ning libisemisvastane kaitse lisab sellele turvalisust. Võime öelda, et see pott on üks väheseid, mille disainimisel on tõesti mõeldud kõigele, sest lisaks turvalisele ja ergonoomilisele istmele näeb see pott ka imeilus välja!

Quax pissipott

Kuigi protsessi käigus võib see nii tunduda, siis tegelikult ei ole unistus saada laps mähkmevabaks teostamatu. Kõik lapsed saavad sellega hakkama. Jah, mõni küll kiiremini ja kergemini kui teised, aga see ei olegi koht, kus oma last teistega võrrelda. Lapsevanemana on oluline mitte alla anda ja frustreeruda ning lapse õppimisvõimekusse uskuda. Kui räägid lapsega potil käimisest ja tuletad seda tihti meelde, võimaldad talle piisavalt pükstevaba aega ja soetad lapse jaoks mugava pissipoti, on tulemused kiired tulema. Edu katsetamisel!

Babyluv Studio