Beebi kasvamine on täis lugematuid verstaposte, millest igaühel on oma unikaalsed väljakutsed ja rõõmud. Üks neist hetkedest, mis võib nii südame sulama panna kui ka öösel ärkvel hoida, on beebi hammaste tuleku faas. Kui need pisikesed hambad hakkavad välja ilmuma, võivad beebi igemed muutuda valusaks ja tundlikuks, põhjustades ebamugavust ja tujukust. Selles blogipostituses tutvustame sulle hammaste lõikumise maailma ja pakume näpunäiteid ja nippe, et beebi ebamugavust leevendada.

Mis on hammaste lõikumine?

Hammaste lõikumine on protsess, mille käigus tulevad beebi hambad igemetest välja. Hammaste tuleku ajal tungivad hambad järk-järgult läbi igemete, põhjustades ebamugavust, punetust, kerget turset ja mõnikord ka valu. Beebil võib esineda ka kerget temperatuuri tõusu.

Millal hakkavad beebil hambad tulema?

Hammaste tuleku osas on kõik beebid erinevad. Mõnedel beebidel tulevad piimahambad enne 4 kuu vanuseks saamist, mõnedel aga pärast 12 kuud. Eenamikel beebidel hakkavad hambad tulema umbes 6 kuu vanuselt.

Hammaste tuleku sümptomid

Beebi hambad võivad mõnikord lõikuda täiesti valutult. Teisel juhul võib see aga last oluliselt mõjutada. Kõige levinumad hammaste tuleku sümptomid on:

  • Liigne süljeeritus: Suurenenud sülje tootmine on klassikaline märk hammaste tulekust. Võid märgata, et beebi ilastab rohkem kui tavaliselt.
  • Turses igemed: Igemed, kus piirkonnas hambad lõikuvad, võivad olla punased, turses ja hellad.
  • Punetus ja lööve: Hammaste tulek võib põhjustada põskede punetust või löövet näol ja lõual.
  • Häiritud uni: Hammaste tuleku valu võib häirida beebi unetsükleid, põhjustades sagedasemaid öiseid ärkamisi.
  • Ärrituvus: Hammaste tulek võib olla ebamugav, põhjustades beebil tujukust, ärrituvust ja üldist rahutust.
  • Närimine ja hammustamine: Beebid otsivad igemete sügelusele leevendust, närides esemeid, sõrmi või mänguasju, et masseerida oma hellasid igemeid.
  • Isukaotus: Hammaste tuleku ebamugavus võib mõnel beebil vähendada söögiisu.
  • Kerge palavik: Mõnikord võib hammaste tulek põhjustada kerget kehatemperatuuri tõusu, kuid palavik ei tohiks olla kõrge. Kui see nii on, konsulteeri oma lastearstiga.

Millises järjekorras beebi hambad lõikuvad?

Teething chart for babies

  • Alumised keskmised lõikehambad (alumised esihambad) tulevad tavaliselt esimesena umbes 6 kuni 8 kuu vanuselt.
  • Järgnevad ülemised keskmised lõikehambad (ülemised esihambad). Need lõikuvad tavaliselt umbes 8 kuni 13 kuu vanuselt.
  • Seejärel lõikuvad ülemised külgmised lõikehambad – umbes 8 kuni 16 kuu vanuselt.
  • Seejärel lõikuvad alumised külgmised lõikehambad – umbes 10 kuni 16 kuu vanuselt.
  • Esimesed purihambad tulevad umbes 13 kuni 19 kuu vanuselt.
  • Silmahambad tulevad umbes 16 kuni 23 kuu vanuselt.
  • Teised purihambad tulevad umbes 23 kuni 33 kuu vanuselt.
  • Enamik lapsi on saanud kõik oma piimahambad (20 tükki) 2-3 aasta vanuseks.

Kuidas leevendada hammaste tulekuga seotud ebamugavust?

Tutvusta beebile erinevaid närimismänguasju, mida ta saab ohutult närida. Need aitavad leevendada ebamugavust ja hajutada tähelepanu. Vali mänguasju, millel on erinev tekstuur, mis aitab sügelust vähendada. Osasid saab ka külmkapis jahutada. Külm aitab hästi leevendada sügelevatest igemetest põhjustatud vaevusi. Ära kunagi jahuta närimismänguasju sügavkülmas, see on beebi jaoks liiga külm.

Kui beebi on umbes kuue kuu vanune, võid anda talle närimiseks ka tervislikku toitu, näiteks pehmeid puu- ja köögivilju. Ära lahku beebi kõrvalt kui ta sööb, et vältida lämbumist.

Apteekides on saadaval ka igemegeelid, mis aitavad vähendada igemete valu ja punetust. Vali looduslike koostisosadega geel ning manusta seda beebi igemetele eelistatult pärast söömist ja enne magamaminekut.

Esimeste hammaste eest hoolitsemine

Kui esimesed piimahambad on lõikunud ja paistavad igemest välja, siis tuleb neid juba ka puhastama hakata. Beebi hambaid on mugav puhastada pehme silikoonist näpuharjaga. Päris alguses pole hambapastat vaja kasutada, aga kui lapsel on suus juba ka tagumised hambad, siis määri hambaharjale riisiterasuurune pastakogus. Kasuta beebidele mõeldud fluoriidiga hambapastat, mis on ette nähtud kasutamiseks vanuses 0-3 aastat.
Pese hambaid kaks korda päevas. Vali aeg, mil beebil on hea tuju ja tehke hambapesust meeldiv päevarutiin.


Filibabba Teether rings 2-pack Green, Filibabba närimisrõngad 2-pakk roheline, all-groups

Filibabba silikoonist närimisrõngad

Filibabba närimisrõngad on kujundatud põnevate tekstuuride ja kujuga, mis stimuleerivad nii beebi suu kui käte tööd. Rõnga kuju võimaldab seda beebil hõlpsasti haarata ja käes hoida. Täiendava leevenduse jaoks saab rõngaid jahutada külmkapis (mitte kunagi sügavkülmas). Saadaval mugavas 2-pakis.

Filibabba jahutavad närimisrõngad

Tähekujulised närimisrõngad on seest täidetud veega ja need on beebi väikeste käte jaoks mugavad. Pane närimisrõngas külmkappi ja kasuta seda beebi igemevalu ja -sügeluse leevendamiseks. Saadaval 2-pakina, nii et üks on alati külmkapis valmis samal ajal kui teine on kasutuses. Närimisrõnga sees olev väike kelluke aitab arendada peenmotoorikat ja kuulmist.
BIBS Baby Bitie Teether heart, BIBS Baby Bitie närimisrõngas süda, all-groups

BIBS närimisrõngad

BIBS närimisrõngastel on erinevad tekstuurid, mis pakuvad igemete sügelemisele leevendust ja aitavad hammaste tulekuga seotud valu leevendada.
bebe bochic finger toothbrush, Bebe Bonchic näpuhambaharjad 2-pakk, all-groups

Bebe Bonchic näpuhambahari

Pehme silikoonist näpuhari pakub õrna ja samas tõhusat viisi beebi suuhügieeni eest hoolitsemisel. Harjad masseerivad õrnalt igemeid, pakkudes sügelusele leevendust ja samas puhastades beebi esimesi hambaid. Ideaalne vahend, millega alustada tervislikku hambapesurutiini.
Bebe Bonchic fruit feeder, puuviljalutt, all-groups

Bebe Bonchic puuviljalutt

Puuviljalutt on ideaalne viis tutvustada beebile puuviljade ja köögiviljade maitseid ohutult ilma suuremate tükkideta. Jahutava efekti saavutamiseks pane puuviljaluti sisse külmad puuviljad/juurviljad või püree. See aitab beebi valulikke igemeid rahustada hammaste tuleku ajal. Sellel on pehme silikoonist käepide, millest on mugav kinni hoida ja ka närida. Puuviljaluti kasutamine arendab suulihaseid ja soodustab närimisoskust, aidates kaasa hammaste arengule.

BÉABA Pre-Spoons 2-pack, eellusikate 2-pakk, eel-lusikad, beebilusikad, all-groups

BÉABA eellusikad

Ideaalne alates 4.elukuust, et tutvustada beebile lusikat ja esimesi toite. Sellel on lihtsasti haaratav käepide toidu avastamiseks. Eellusikas on valmistatud õrnast silikoonist, selle sümmeetrilise disainiga käepide on lihtsasti haaratav ja sobib mõlemale käele. Lusikal on tekstuurne ots, mis toimib ka närimisrõngana, leevendades igemete vaevusi.

 

 Vaata kõiki närimisrõngaid

Babyluv Studio