Beebimassaaž on palju enamat kui lihtsalt “vahva” tegevus, mida oma beebiga ette võtta. Viimaste aastate uuringud näitavad, et beebimassaažil on lisaks psühholoogilisele kasule ka füüsiline eelis ja seda nii emale kui ka beebile.

Beebimassaaž võib olla tõeline imetegija, sest tagab beebile parema une kuni 2h, parandab vereringet, tugevdab immuunsüsteemi, toetab neuronite arengut ja aitab leevendada valu ning ebamugavustunnet. Kuidas massaaž seda teeb? Nimelt suurendab beebi keha õigel viisil masseerimine hapniku ja toitainete voolu ning stimuleerib vereringet, soodustades lihaste ja kudede verevarustust. See omakorda parandab ka hingamisharjumusi ja kopsude tervist. Väga oluline on teada, et masseerimine stimuleerib endorfiine, mis on keha enda loomulikud valuvaigistid. Endorfiinid aitavad leevendada kõhuvalu, koolikuid ja kõhukinnisust. Kõik see tugevdab lapse immuunsüsteemi (1), suurendades parasümpaatilist aktiivsust. Lisaks on võimalik massaaži läbi parandada naha seisundit, kui kasutada õigeid losjoone ja õlisid.

Massaažil on beebile ka väga suure mõjuga psühholoogilised kasutegurid. On teada, et “sidumishormooni” oksütotsiini üks viis kehas vabaneda on läbi puudutuste. Beebimassaaž vabastab sinu ja sinu beebi organismis oksütotsiini. Lapse kehas vabanev oksütotsiin julgustab teda sinuga rohkem suhtlema, mis omakorda vabastab ka sinu kehas oksütotsiini ja tekitab soovi veelgi rohkem oma pisikesega aega viita. Seda protsessi kutsutakse ka positiivse tagasiside ahelaks (2). Lisaks sellele vähendab massaaž kortisooli taset, vabastab beebi kehas olevaid pingeid ja aitab tal lõõgastuda (3). Järjepideva massaažiga toetad lapse sotsiaalset, emotsionaalset ja kognitiivset arengut.


Beebimassaaž

Doula ja ema vastsündinuga kontakti loomas.

Beebimassaažil on positiivne mõju nii sulle kui sinu beebile. Nagu eespool mainitud, vabastab beebimassaž sinu kehas oksütotsiini, mis tekitab soovi veelgi rohkem oma beebiga aega viita ja aitab tugevdada lapse ja vanema vahelist sidet. Emade jaoks on sünnitusjärgne oksütotsiin tohutult oluline, et ära hoida baby-blues´i (4) ehk emamasendust või sünnitusjärgset depressiooni.

Kas teadsid?

Beebimassaaži võib kaasata ka õdesid-vendi, mis aitab neil uue pereliikmega paremini kohaneda. Nad saavad sinu ja beebiga suhelda, masseerides samal ajal oma nukku või kaisukaru.

CARÁ spetsialistid pakuvad nii kodu- kui kliinikuvisiite rahustavaks ja beebi keha arendavaks beebimassaaži seansiks.

 

Täiendavad allikad

1. Pediatric Massage Therapy Research: A Narrative Review
2. Are There Epigenetic Oxytocin-Mediated Effects on the Mother and Infant during Physiological Childbirth?
3Influence of baby massage stimulation on the improvement of nutritional status, IGF-1, and cortisol level on undernourished infant
4. Kangaroo care and postpartum depression: The role of oxytocin

Babyluv Studio