Tänane elukorraldus on selline, kus enamus situatsioonides öeldakse lapsele ette, mida ja kuidas teha. Suurt rolli selles mängivad kindlasti elektroonilised seadmed, mis teevad nii meie kui laste eest kõik ära ja ei võimalda seeläbi kujutlusvõimet täiel määral kasutada. Avatud mäng seevastu annab võimaluse kasutada oma fantaasiat ja mängida rollimänge.

Kas teadsid?

Open-ended play ehk tesisõnu avatud mäng on mängimisviis, mis julgustab lapsi enda kujutlusvõimet, loovust ja ideid vabalt ja ilma igasuguste piiranguteta kasutama. Avatud mäng pakub lõputult viise mängimiseks, sest siin ei ole reegleid, juhiseid ega õiget või valet viisi millegi tegemiseks. Lapsed saavad ise otsustada, kuidas midagi teha ning õpivad seeläbi iseseisvust ja eneseväljendust. 

Mis kõige toredam – avatud mänguga alustada on imelihtne! Suurepärasteks kodusteks vahenditeks on näiteks, kangas, paber, merekarbid või käbid.

Grapat puidust komplektid

Grapat Lola komplekt

Avatud mängul on ka palju teisi asendamatuid kasutegureid lapse arengule.

  • Avatud mäng lubab lapsel olla tõeliselt loov ja julgustab teda avastama oma piiramatut kujutlusvõimet.
  • Kui laps õpib, et mängimiseks ei ole õiget ega valet viisi, on ta uutele ideedele ja õppemeetoditele avatum.
  • Stressivaba ajaveetmise võimalus vähendab lapses hirmu vigade tegemise ees.
  • Rahustav ja pingevaba tegevus aitab lapsel emotsioonidega paremini toime tulla.
  • Lapsed saavad harjutada otsuste tegemise oskust.
  • Tugevdab käe-silma koordinatsiooni, peenmotoorikat ja sõnavara.

Me teame, kui raske on vastu panna lapse soovile saada mänguasi, mille tegelaskuju või kasutusviis on talle tuntud ja hästi teada. Uuringud näitavad aga, et avatud mängu kogemused pakuvad lapse ajule olulisi arenguvõimalusi.

Üks meie lemmikuid avatud mängu toetavaid brände on Grapat. Grapat usub, et just vabadus mängida, eksperimenteerida ja avastada lubavad lapsel tõeliselt särada. Seda silmas pidades valmistavad nad kohalikust looduslikust materjalist kauneid mänguasju, millel ei ole lapse kujutlusvõime jaoks piire. Meie lemmikuks on näiteks fantaasiarikkad komplektid Grapat Lola ja Nins, Rings & Coins.

Grapat puidust komplektid, arendavad mängud

Grapat Nins, Rings & Coins komplekt

Seega järgmisel korral lapsele mänguasja valides küsi endalt, kas see mänguasi lubab lapsel ise otsustada, kuidas sellega mängida või seab selles osas ette piirangud? Paku oma lapsele teadlikult võimalus mängida asjadega, mis lasevad ta fantaasial tõeliselt lennata ja mis seeläbi toetavad tema kognitiivsete, keeleliste ja sotsiaalsete oskuste arenemist.

Babyluv Studio