Uue ilmakodaniku sündimisel kingitakse tihti mänguasju sugulaste ja sõprade poolt, aga ka värsked lapsevanemad ise kiirustavad värvilisi ja huvitavana tunduvaid mängasju ostma, et beebi arengut toetada. Tuhandete beebimänguasjadega silmitsi seistes võib aga valiku tegemine olla üle jõu käiv. Milliseid lelusid siis beebile esimesteks kuudeks valida?
Ära muretse, anname sulle näpunäiteid, millega beebi esimeste mänguasjade valimisel võiks arvestada:

  • Veendu, et beebimänguasjad oleksid mittetoksilised, ei sisalda teravaid nurki ega pisikesi osasid.
  • Vali mänguasju, mis pakuvad erinevaid sensoorseid kogemusi, näiteks erineva tekstuuri, kuju ja heliga mänguasju.
  • Vali eakohaseid mänguasju, mis toetavad motoorsete oskuste, käte-silmade koordinatsiooni ja muude oskuste arengut.
  • Beebid võivad mänguasju suhteliselt “karmikäeliselt” kohelda, seega veendu, et mänguasjad oleksid selleks piisavalt vastupidavad.
  • Vali materjal, mida saab kergesti puhastada, kuna beebid panevad pidevalt asju suhu.

 

Kas teadsid?

Kui beebid sünnivad, siis pole nende nägemissüsteem veel täielikult välja arenenud. Vastsündinud näevad alguses uduselt ja neil on raskusi värvide eristamisega, paremini näevad nad kontrastseid must-valgeid mustreid. Just sellepärast soovitatakse vastsündinutele alguses must-valgeid mänguasju. See aitab stimuleerida beebi nägemist ning soodustada aju ja nägemismeele arengut. Kui beebi kasvab, hakkab ta nägema rohkem värve ja talle saab tutvustada teisi selgeid põhivärve ja laiemat valikut mänguasju.

Baby's first toys, Waldorf angel, cuddly toy


Esimestel elukuudel on beebid keskendunud peamiselt maailma avastamisele läbi oma meelte, eriti nägemis- ja kompimismeele kaudu. Neid paeluvad suure kontrastsusega esemed ning nad naudivad erinevate tekstuuride tunnetamist. Kui beebid kasvavad ja arenevad, siis hakkavad nad rohkem huvi tundma mänguasjadega mängimise ja ümbritsevate inimestega suhtlemise vastu. Kuid esimestel kuudel on beebi mängu põhirõhk sensoorsel uurimisel.

Siin on mõned beebi esimesteks kuudeks sobivad mänguasjad, mis neid sellel teel toetavad:

 

 

Pehme kaisukas

Erineva tekstuuriga pehmed kaisumänguasjad on suurepärased kompimismeele arendajad. Samuti võivad need pakkuda beebile mugavust ja turvatunnet, eriti uinakute ajal.

Moonie karud ja jänesed sobivad suurepäraselt mõlemaks otstarbeks - Moonie on nii professionaalne beebi uneabiline kui ka pehme kaisuloom. Moonie rahustavad roosa müra helid on salvestatud pärismaailmas, mitte arvutil genereeritud (emaüsa, tuul, metsakohin, vihm, merelained). Rahustavad helid aitavad beebil rahuneda ja paremini uinuda. Moonie on samas ka mahe öölamp ning intelligentne nutusensor.

Baby's first toys, Moonie organic bear, baby sleep aid with a night lamp

Närimistõngad

Närimisrõngad pakuvad sügelevatele igemetele rahustavat leevendust. Närimismänguasju on erineva tekstuuri ja kujuga, pakkudes nii imikutele võimalust uurida ja tegeleda oma kompimismeele ja motoorsete oskuste arendamisega.

Baby teethers, Bibs bities

Kõristid

Kõristid stimuleerivad beebi kuulmismeelt ja arendavad kuulamisoskust. Kõristist haaramine ja selle raputamine aitab parandada ka beebi käte-silmade koordinatsiooni ja peenmotoorikat.
Beebikõristeid on erineva tekstuuri, kuju ja heliga, nad innustavad beebit end pöörama ja hiljem ka edasi liikuma.

Baby's rattles, first toys

Mängumatt või tegelusmatt

Mängumatt loob beebidele turvalise mänguruumi avastamiseks, mängimiseks ja siputamiseks. Matil lamamine ja mänguasjade järgi sirutamine tugevdab beebi käsi, jalgu ja kaela ning parandab koordinatsiooni.
Vali lihtne vähese tekstuuriga beebi mängumatt, kuhu peale saab lisaks beebile asetada tegelusmänguasju/tegeluskaare või tegelusmatt, kus on küljes juba erinevad mänguasjad.
Mängumati erinevad tekstuurid, värvid ja tegelusmati küljes olevad mänguasjad aitavad stimuleerida ka beebi nägemise ja kuulmise arengut.

baby's play mat, baby gym

Beebipeegel

Lihtne purunemiskindel beebipeegel on lõbus ja kaasahaarav mänguasi, mida vaadata ja uurida. Kuigi beebid end alguses peeglist ära ei tunne, siis enda peegelduse vaatamine aitab imikutel arendada nägemismeelt ja keskendumisvõimet. Üsna pea beebid juba naeratavad oma peegelpildile. Väga hea on panna beebi ette peegel just siis, kui ta on kõhuli asendis.

that's mine baby mirror

Mängukaar

Mängukaar ehk tegeluskaar koosneb tavaliselt kaarekujulisest konstruktsioonist, mille küljes on erinevaid rippuvaid mänguasju, kõristeid, peegleid ja tekstuure. Pilkupüüdvad mänguasjad arendavad beebide nägemis- ja kuulmismeeli, samuti motoorseid oskusi kui nad püüavad mängusju katsuda. Kui beebid kasvavad ja hakkavad esemeid haarama ja nendega mängima, siis see arendab ka beebide iseseisvust ja iseseisva mängu oskust.

&me baby gym, activity arch

Voodikarussell / vankrikett

Voodikarusselli liikumine ja selle küljes rippuvad esemed stimuleerivad beebi nägemismeelt. Osad voodikarussellid mängivad ka muusikat, lisades juurde kuulmismeele arendamise. Rippuvate mänguasjadega vankrikett on mõeldud beebile meelelahutuseks ja meelte ergutamiseks jalutuskäikude ajal vankris.

Konges Slojd lambwool praim chain

Tegelusrõngas

Tegelusrõngas on tavaliselt ümmargune rõngas, kuhu on kinnitatud erineva tekstuuriga pehmed mänguasjad, närimisrõngad, peegel jms. Tegelusrõngas on disainitud nii, et beebil oleks seda lihtne käes hoida ja uurida. Näiteks saab seda raputada heli tekitamiseks, närida igemete rahustamiseks ning katsuda ja uurida rõnga küljes olevaid mänguasju, mis arendab käe-silma koordinatsiooni ja peenmotoorikat.

.

Konges Slojd activity ring

Raamat / pehme raamat

Raamatud on beebidele vaatamiseks ja uurimiseks põnevad mänguasjad, mis aitavad beebil arendada oma kognitiivseid oskusi ja teadmisi maailmast.
Soovitame beebile ka pehmet riidest raamatut, kus on erinevad tekstuurid, arendades beebide kompimismeelt ja silma-käe koordinatsiooni..

Baby's first books, soft books, fabric books

Pehme tekstuurne pall

Pehme tekstuurne pall on beebile mugav ja turvaline ese, aidates arendada beebi kompimismeelt ning stimuleerida ka nägemismeelt. Beebil on tekstuurset palli lihtne haarata ja käes hoida, see arendab käe-silma koordinatsiooni ja motoorseid oskusi. Palli saab hiljem beebi arenedes kasutada ka lihtsate mängude jaoks, näiteks edasi-tagasi veeretamiseks.

soft textured ball for baby

Lapse ohutuse tagamiseks on oluline mänguasju regulaarselt kontrollida ja kulunud või kahjustatud mänguasjad koheselt välja vahetada.

Vaata kõiki beebimänguasju.

Babyluv Studio